Hva er hybrid?

Da vår første hybrid var på veien, var det mange som trodde det tilhørte fremtiden. Men Prius var forut sin tid. I dag, to tiår senere, har vi åtte millioner hybrideiere rundt om i verden. Toyota hybrid kombinerer sømløst flere energikilder: En effektiv bensinmotor og en elektrisk motor med generator og batteripakke.

Hva er hybrid?

Toyotas fullhybrider drives av to energikilder: en vanlig forbrenningsmotor og en elektrisk motor, der vi får maksimalt ut av begges fordeler. Våre hybrider velger automatisk hvor energien skal hentes, hver for seg, eller et samarbeid avhengig av hastighet og kjøresituasjon. Dobbel kraft, dobbel moro!

Energifordeler?

Hybridenes energifordeler, Power Split Device, velger automatisk hvor bilen henter energien fra. Når du starter bilen og kjører sakte, er det ofte bare den elektriske motoren som brukes. Når du har kommet opp i hastighet går den på både elektrisitet og bensin. Dette skjer samtidig som at generatoren lader opp batteriet ved hjelp av overskuddsenergien til bensinmotoren og bilens bevegelsesenergi.

Intelligente motorer?

Ved akselerasjon brukes begge motorene. Når du bremser, gjøres bevegelsesenergien om til elektrisk energi som lader opp batteriet. Når du står stille, for eksempel ved et rødt lys, er forbrenningsmotoren avslått, og bilen slipper ikke ut noen avgasser. Når du begynner å rulle igjen er det den elektriske motoren som drar i gang, og prosessen repeteres. Resultatet er en radikalt forbedret drivstofføkonomi, reduserte utslipp og en imponerende stillegående bil. Stillheten og roen er noe du må oppleve for å tro.

Hva er Toyota Hybrid?


  • Toyotas hybrider kombinerer sømløst en effektiv bensinmotor, en elektrisk motor, en generator og en batteripakke.
  • Hybrid handler om å lagre energi for å øke effektiviteten til bensinmotoren.
  • Bilene kan kjøre på bensinmotor alene, elektrisk motor alene, eller med en kombinasjon av begge - bilen velger dette automatisk.
  • Batteriet blir ladet automatisk, ved bremsing og under kjøring.
  • Lagret batterienergi brukes ved akselerasjon og kjøring i bratte bakker, da bensinmotoren er på sitt minst effektive.
  • Bensinmotoren kobler seg av ved korte stopp i trafikken, som ved et lyskryss.
  • Bensinmotoren kobler seg også av i fart, slik at ca. 20-50 prosent av kjøreturen foregår uten forbruk fra bensinmotoren.
  • Summen av alt dette blir spart drivstoff og lavere utslipp. Hybrid er ca. 30 prosent mer effektiv enn tilsvarende motor uten hybrid.

 

Plug-In Hybrid

Plug-in Hybrid kombinerer teknologien fra elbilen med Toyotas fullhybrid i en og samme bil. Ved å ta i bruk en ny batteritype, som kan lades opp fra et vanlig uttak i veggen, kan Plug-in Hybriden kjøres relativt langt på bare elektrisk kraft. 85 prosent av alle pendlerreiser i Europa er kortere enn 25 km, og Toyotas målsetting er at de aller fleste av disse reisene skal kunne gjøres med elektrisk kraft, med andre ord helt uten avgasser og utslipp.

Når den lagrede strømmen er brukt opp, fungerer en Plug-in Hybrid som en vanlig fullhybrid fra Toyota. På samme måte som en vanlig hybrid fungerer motoren i Plug-in Hybrid som en generator og lader opp batteriet når man bremser ned.